Het programma was gericht op het toepassen van digitale oplossingen om de stad leefbaar te maken en te houden. Sanne Derks van de gemeente Den Bosch nam ons mee in de 4 pijlers van het ambtelijke programma (Datavaardige overheid, Datavaardige stad, Innovatieve Data Economie en Slimme oplossingen voor de samenleving).

Een voorbeeld waarbij digitalisering gebruikt wordt, is het station en de stationsomgeving in Den Bosch. Het station is te klein geworden om de groei van reizigers en de bijbehorende verblijfskwaliteit goed te blijven faciliteren. Projectmanager Erwin Olzheim van de gemeente ’s-Hertogenbosch lichtte toe hoe het onderzoek naar de aanpassing van dit knooppunt verloopt in een MIRT verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport).

Daarnaast is participatie een belangrijk element om gebruikerskennis op te halen. Collega Eline Blom lichtte vanuit haar rol als Omgevingsmanager toe hoe participatie kan helpen een ontwerp te ontwikkelen waar zowel de projectpartners als de gebruikers van het station zich in kunnen vinden. Lees hier meer over haar project en het onderzoek.

Naast informatieve lezingen en een rondleiding door de ‘digitale proeftuin’ wijk Boschveld, werden de collega’s ook aan het werk gezet. Met een zelfgemaakte CO2-meter vertrokken To Interface en Connected Worlds in kleine groepen de stad in. Een speurtocht op de step of te voet bracht ons op de meest bijzondere plekken van de stad. Ondertussen werden auto’s, scooters en werkbussen onderworpen aan een serieuze meting. De meeste metingen bleven gelukkig binnen de norm. Als afsluiting hebben To Interface en Connected Worlds een stukje oerwoud aangeplant om bij te dragen aan een verbeterende luchtkwaliteit overal ter wereld (www.adopteerregenwoud.nl).