Project
  • Partner: Hegeman Bouw & Infra
  • Periode: 2022

Nieuwbouw Xplore: een nieuwe plek voor Agora onderwijs in Amsterdam 

Xplore is sinds 2020 gevestigd in Amsterdam Noord en geeft les volgens het Agora principe. Deze onderwijsvorm houdt in dat ieder kind op zijn/haar eigen manier leert aan de hand van challenges. De huidige locatie voldoet echter niet meer aan de ambitie van de school: doorgroeien naar een plek waar praktijkonderwijs en voortgezet onderwijs samen komen en waar er op het voorgezet onderwijs plek is voor 600 leerlingen.

De opdracht

Na een zoektocht voor een geschikte plek bleek de nieuwbouwwijk Elzenhagen Zuid, eveneens in Amsterdam Noord, de geschikte plek. Om de juiste aannemer te vinden voor de realisatie van het nieuwe schoolgebouw, is besloten het project ‘Nieuwbouw Xplore’ aan te besteden in de vorm van een bouwteamconstructie. Stichting ZAAM nam als het bevoegd gezag van Xplore en 22 andere scholen in Amsterdam, Zaandam en Monnickendam de rol van aanbestedende dienst op zich.

Onze bijdrage

Tijdens de aanbesteding was onze collega Britt van den Elshout verantwoordelijk voor de coördinatie en het schrijven van de kwalitatieve documenten. Dit kwaliteitsdeel bestond uit een Plan van Aanpak en een beoordeling op de maakbaarheid en haalbaarheid van twee uitgekozen ontwerpfragmenten. Binnen het Plan van Aanpak lag de focus op project- en procesbeheersing, werken in BIM, samenwerking en communicatie met de omgeving. Het onderdeel ‘Maakbaarheid & Haalbaarheid’ ging in op de technische maakbaarheid en de financiële haalbaarheid van de gevelelementen en van een klaslokaal.

Samen met het tenderteam heeft Britt een realistisch en robuust plan opgesteld om het project te realiseren binnen de gestelde kaders van tijd, geld en kwaliteit. De meest uitdagende bleek het tijdskader. Elzenhagen Zuid betreft een zeer dynamische omgeving waar op het moment van de geplande realisatie van Xplore veel nevenprojecten in uitvoering zijn, waaronder de aangrenzende sporthal en de naastgelegen voetgangersbrug. Hierdoor is er sprake van een strakke planning met mijlpalen die in geen geval overschreden mogen worden. Door te kiezen voor een slimme fasering kon Hegeman aan deze planning voldoen. De aanpak werd gewaardeerd door de beoordelingscommissie, wat resulteerde in een aanbieding met de beste prijs/kwaliteitverhouding!

EMVI-Coördinator

bvde@tointerface.nl
+31 6 81 51 68 13

Contactpersoon
Britt van den Elshout

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.