INT | NL | contact | zoeken
DIENSTEN MARKTEN PROJECTEN ORGANISATIE NIEUWS DUURZAAMHEID DWE
home > nieuws
11-01-2018 | nieuws

Bouw Noord/Zuidlijn is voltooid; metrostations en lijn klaar om proef te draaien


Na ruim 15 jaar bouwen in (en onder) het centrum van Amsterdam is de Noord/Zuidlijn vrijwel afgerond. De aannemers hebben vandaag de stations en de metrolijn opgeleverd. Vanaf volgende week kan er gestart worden met een intensieve periode van ‘proefdraaien’. Dat neemt in totaal nog zo’n 5 maanden in beslag. Daarmee ligt de Noord/Zuidlijn op koers om op 22 juli te starten. Tijdens deze dag kan men een blik werpen op de volgende stations: Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. Inmiddels hebben zich al meer dan 25.000 bezoekers aangemeld en is het aantal toegangsplaatsen voor de ondergrondse stations opgehoogd.

Bijzondere bouwmethodes
De bouw van de Noord/Zuidlijn was alleen al bijzonder doordat vrijwel elke bouwmethode voor het realiseren van tunnels is gebruikt tijdens de aanleg van de lijn in de afgelopen 15 jaar. Naast de klassieke ‘wanden-dak methode’, het afzinken van caissons – zoals bij de Oostlijn – en het afzinken van tunneldelen op de bodem van het IJ, is voor het eerst een tunnel ingevaren en neergelaten onder een gebouw (het monumentale station Amsterdam CS). Deze wereldprimeur vond plaats in 2012. Ook het boren door de slappe Amsterdamse bodem onder de historische binnenstad en het bevriezen van de diepwanden van de ondergrondse stations en het uitgraven onder verhoogde luchtdruk was bijzonder te noemen.

Niet zonder slag of stoot
De bouw van de Noord/Zuidlijn is niet altijd probleemloos verlopen. Zo verzakten in 2008 tot twee keer toe een aantal panden aan de Vijzelgracht en liepen de kosten op en de planning uit. Na een uitgebreid onderzoek door de commissie Veerman kon de lijn worden afgebouwd, met extra risicobeheersingsmaatregelen. Sindsdien is de bouw relatief stabiel verlopen en is het toen vastgestelde budget van € 3,1 miljard gelijk gebleven. Op 22 juli 2018 gaat de Noord/Zuidlijn in exploitatie.

Bron: website Wij Nemen Je Mee

Voor meer informatie over de rol die To Interface vervult bij het project Noord-Zuidlijn klikt u hier


Deel
CONTACTPERSOON
Harold van Steeg
hvs@tointerface.nl
+31 6 51 11 79 02

Neem contact op met Harold van Steeg voor meer informatie over dit nieuwsbericht.
HIGHLIGHTS PROJECTEN
Noord-Zuidlijn
Centrale Rotterdam
Stadsbrug Nijmegen
International Crime Court
Randstadspoor Vleugel
naar top