INT | NL | contact | zoeken
DIENSTEN MARKTEN PROJECTEN ORGANISATIE NIEUWS DUURZAAMHEID DWE
home > nieuws
04-07-2017 | nieuws

Terugkijken: Nd Webinar over samenwerking OG-ON


In het Neerlands Diep Webinar op 27 juni ging het over samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, en in het bijzonder over de invloed van de (lijn)organisatie daarop. Vanuit de praktijk van de Noord/Zuidlijn deelden opdrachtgever Gerard Scheffrahn en opdrachtnemer Harold van Steeg hun ervaringen.

Je kunt het hele webinar hier terugkijken.

Gerard is al langere tijd bij het project betrokken en is nu directeur uitvoering voor de afbouwfase, vanuit Metro en Tram van de gemeente Amsterdam. Harold is projectmanager bij VIA NoordZuidlijn, de handelsnaam van Visser & Smit Bouw voor het D&C-contract voor transporttechniek en afbouw (TT&A). Gerard en Harold zitten aan tafel in het platform integratie, samen met de vervoerder en een aantal andere opdrachtnemers, met de opdracht om een werkend vervoerssysteem op te leveren.

Onderzoek over dit thema
Vooraf aan het webinar interviewden we Leonie Koops. Leonie is projectmanager bij Witteveen+Bos en doet onderzoek aan de TU Delft naar waardecreatie in publiek-private samenwerking, met als onderdeel daarvan de invloed de van de lijnorganisatie op de samenwerking. Hier vind je tien korte filmpjes over Leonie’s onderzoek en haar inzichten bij stellingen rond dit thema.

In gesprek vanuit drie stellingen
Gerard en Harold gingen vanuit een aantal stellingen in gesprek over het thema. De stellingen werden door de deelnemers gekozen, en steeds ingeleid op film door Leonie. Kijk hier de gesprekken terug over de drie stellingen:
- Risicomijdend gedrag in de samenwerking leidt tot meer risico’s.
- Het zou lonend moeten zijn om te investeren in de relatie over de projecten heen.
- De moederorganisatie van de opdrachtgever moet méér comfort geven aan de projectmanager van de opdrachtgever t.a.v. het nemen van risico’s.

Vicieuze cirkel doorbreken
De conclusie van Harold is dat de relatie tussen project en lijnorganisatie begint met een zuivere rolopvatting. Daarbij gaat het om professioneel (voorbeeld)gedrag en vertrouwen om vanuit de samenwerking meer rendement te halen.
Gerard sluit af met een patroon dat hij vaak ziet als het moeilijk wordt in de samenwerking. Mensen hebben de reflex om zich terug te trekken en alleen nog maar strategisch informatie te delen. Dan komt niet alles meer op tafel om verstandige beslissingen te nemen. Het ‘probleemoplossend vermogen’ loopt terug, wat leidt tot nieuwe tegenvallers. Gerard zegt hierover: ‘Ik zou toewensen dat iedereen deze vicieuze cirkel in zijn achterhoofd houdt als het moeilijk wordt. Niet in de reflex schiet om posities te beschermen, maar gewoon de boel op tafel legt. Je zal verbaasd staan hoe een opdrachtgever én een opdrachtnemer daar volwassen mee omgaan.’

Bron: website Neerlands Diep

Voor meer informatie over de rol die To Interface vervult bij het project Noord-Zuidlijn vervult klikt u hierDeel
CONTACTPERSOON
Harold van Steeg
hvs@tointerface.nl
+31 6 51 11 79 02

Neem contact op met Harold van Steeg voor meer informatie over dit nieuwsbericht.
HIGHLIGHTS PROJECTEN
Noord-Zuidlijn
Centrale Rotterdam
Stadsbrug Nijmegen
International Crime Court
Randstadspoor Vleugel
naar top